Dramaattisia hetkiä jalkapallon historiassa

Monelle jalkapallofanille yksikin ottelu on suuri tunteiden vuoristorata, sillä yhtenä hetkenä hypitään ilosta ja seuraavana itketään surusta. Kaikkein dramaattisimmat hetket eletään kuitenkin itse kentällä, missä pelaajat eivät pelaa vain joukkueensa puolesta, vaan koko kannattajajoukkonsa puolesta. Yhtenä iltana jalkapalloilijasta voi tulla koko kansan sankari tai petturi. Listaamme seuraavaksi uskomattomia hetkiä jalkapallon historiassa, jotka ovat varmasti jääneet jokaisen jalkapallofanin mieleen.

  • Zinedine Zidanen pääpusku

Tapahtuma oli yksi vuoden 2006 MM-kisojen puhutuimpia hetkiä. Ranska ja Italia kohtasivat dramaattisessa MM-finaalissa, jolloin kansallissankari Zidane päätti uransa puskemalla italialaisen Marco Materazzin nurmen pintaan. Tuloksena oli punainen kortti ja Zidane poistui viimeisestä pelistään tuohtuneena Italian juhliessa maailmanmestaruutta. Tapahtumasta nousi hurja mediamylly ympäri maailmaa ihmisten spekuloidessa, mitä kentällä tuolloin tapahtui. Myöhemmin Materazzi tunnusti loukanneensa Zidanen siskoa sanoillaan saadakseen ranskalaiskonkarin tuohtumaan. Zidanen rangaistusta kutsutaan jalkapallomaailmassa maailman kuuluisimmaksi punaiseksi kortiksi.

  • Real Madridin ja Barcelonan kohtaaminen

Kun kyseessä on Espanjan kahden menestyksekkäimmän jalkapalloseuran kohtaaminen, ei draamalta voida välttyä. Real Madridin ja Barcelonan kaksintaistelu vuosikymmenien ajan on nostattanut tunteita niin katsomossa kuin kentälläkin. Yksi kaksikon dramaattisimmista kohtaamisista oli vuoden 2011 Supercopan finaali. Joukkueiden välinen kohtaaminen yltyi Madridin puolustaja Marcelon punaisen kortin jälkeen joukkotappeluun, jossa tuomarit saivat pistää kaikki voimansa peliin erotellakseen riitapukarit toisistaan. Peli oli puhallettava poikki useiden minuuttien ajaksi ennen kuin tilanne saatiin taas rauhoitettua.

  • Zlatan Ibrahimovicin saksipotku

Ruotsalaisen Zlatan Ibrahimovicin saksipotku ystävyyspelissä Englantia vastaan vuonna 2012 jäi monen jalkapallofanin mieleen yhtenä historian upeimmista maaleista. Englannin maalivahti Hartin epäonnistunut pusku saavuttaa juuri oikeaan paikkaan sijoittuneen Ibrahimovicin aivan pelin loppupuolella ja ruotsalainen ei jättänyt tilaisuutta käyttämättä. Tuloksena oli jalkapallohistorian yksi upeimmista maaleista.

  • Maradonan Jumalan käsi

Siinä missä Ibrahimovicin maali lienee yksi historian upeimmista, Maradonan Englantia vastaan vuonna 1986 tekemä maali on yksi kiistanalaisimmista. Maalilla viitataan Meksikossa jalkapallon maailmanmestaruuskisojen puolivälierässä sattuneeseen mielenkiintoiseen tapahtumaan, jossa ottelun tuomari hyväksyi Maradonan kädellä tehdyn maalin. Englantilaiset protestoivat niin pelin aikana kuin myöhemmin mediatilaisuudessa tapahtumaa, mutta Maradona itse selitti tilanteen niin, että itse Jumalan käsi olisi puuttunut tilanteeseen. Maalia alettiin tämän jälkeen kutsua koomisesti “Jumalan kädeksi”, vaikka Maradona myöhemmin tunnustikin tehneensä maalin omalla kädellään.

  • Sergio Agüeron viime hetken pelastus

Englannin arvostetuimmassa sarjassa Valioliigassa koettiin hurjia hetkiä vuonna 2012, kun Manchester City kohtasi Queens Park Rangerin liigan viimeisenä pelipäivänä. Manchester United hengitti Cityn niskaan ja joukkue tarvitsi voiton noustakseen tasapisteisiin Unitedin kanssa. Jatkoajalle oltiin menossa tasamaalein, kunnes Cityn sankariksi nousi argentiinalainen Sergio Agüero, joka tykitti voittomaalin 94.minuutilla. Voitollaan Manchester City nousi tasapisteisiin Unitedin kanssa pistetaulukossa ja päihitti Unitedin nousten Valioliigan mestariksi maalierolla ensimmäisenä liigan historiassa.

  • Saksa nöyryyttää Brasiliaa

Jalkapallon 2014 MM-kisojen dramaattisimpia hetkiä lienee Saksa-Brasilia -ottelu. Sen hetkiset Fifan rankingin kakkonen ja kolmonen lähtivät luottavaisin mielin koko maailman kovasti odotettuun kohtaamiseen. Ottelu sai dramaattisen käänteen, kun Saksa aloitti kotikentällään pelaavaan Brasilian nöyryyttämisen jo 11.minuutilla. Seuraavat neljä maalia Saksa tykitti ensimmäisellä puoliajalla ja vielä kaksi lisämaalia toisella puoliajalla. Brasilian ainoa maali 90.minuutilla ei surevaa kansaa auttanut. Brasilia putosi jatkosta ja nöyryyttävä peli aiheutti myöhemmin mellakoita ja väkivaltaisia välikohtauksia ympäri Brasiliaa.