Suomen jalkapallohistoria

Suomen jalkapallohistoria on yllättävän pitkä, vaikka monesti ajatellaan, että täällä esimerkiksi jääkiekko on paljon hallitsevampi laji. Jalkapallo rantautui Suomeen 1890-luvulla tosiasioita jalkapallohistoriasta Suomessa niin merimiesten kuin ulkomailla oleskelleiden suomalaisten kautta. Jalkapallon säännöt esiteltiin tuolloin sanomalehdessä, Hufvudstadsbladetissa.

Palloliiton perustaminen ja SM-kilpailut

Suomen Palloliitto perustettiin vuonna 1907. Ensimmäiseen Palloliiton kokoukseen osallistui seitsemän seuraa. Ne olivat Unitas Helsingistä, Polyteknikkojen urheiluseura Helsingistä, kolmas helsinkiläinen seura Stjernan, Viborgs Hockeyklubb Viipurista, turkulainen Åbo Idrottsvänner, toinen turkulainen seura Turun Jalkapalloseura sekä Idrottens Vänner Kokkolasta. Ensimmäisten SM-kisojen vuoro oli jo vuoden päästä Palloliiton perustamisesta. Vuonna 1908 SM-kisat pelattiin siis cup-muotoisina viiden joukkueen kesken. Voittajaksi selviytyi Unitas.

Suomen maajoukkue perustetaan

Kun jalkapallo alkoi hiljalleen yleistyä, oli aika perustaa myös Suomen maajoukkue. Maajoukkue pelasi ensimmäisen virallisen ottelunsa vuonna 1911. Tuo ottelu pelattiin Ruotsin maajoukkuetta vastaan. Suomi hävisi luvuin 5-2. Erikoista tässä on se, että Suomi kuului tuolloin vielä Venäjään. Siltikin Suomi halusi oman maajoukkueen, joka olikin yksi ensimmäisiä merkkejä siitä, että Suomella oli halua itsenäistyä.

1912 pidettiin Tukholman olympialaiset. Suomi osallistui olympialaisiin maajoukkueena ja yllätti kaikki tulemalla neljänneksi. Tuolloin Suomen maajoukkue onnistui voittamaan Venäjän ja Italian. Tätä pidetään edelleen yhtenä Suomen maajoukkueen parhaimmista saavutuksista.

Suuret ajat koittivat, kun Suomi itsenäistyi vuonna 1917. Ensimmäisen ottelunsa itsenäisenä maana Suomi pelasi pari vuotta myöhemmin. Tuokin ottelu pelattiin Ruotsia vastaan ja myös tuon ottelun Suomi hävisi. Ensimmäinen voitto Ruotsista tuli vuonna 1920, kun Suomi onnistui päihittämään naapurimaan luvuin 1-0.

Ensimmäiset suomalaiset ammattilaisjalkapalloilijat

Ensimmäiset suomalaiset ammatikseen jalkapalloa pelaavat pelaajat nähtiin kentällä 1990-luvulla. Jari Litmanen aloitti suomalaisten ammattilaisten kauden. Vuonna 1995 Litmanen äänestettiin Euroopan kolmanneksi parhaimmaksi pelaajaksi. Se oli suuri saavutus suomalaiselle jalkapalloilulle ja sen jälkeen moni muukin on noussut kansainväliseksi tähdeksi. Myös Sami Hyypiä on tunnettu suomalainen jalkapalloilija. Hän edusti Suomen maajoukkuetta ja Liverpoolia. Sami Hyypiä valittiin useita kertoja tähtikentällisiin ja hän sai kunnian olla jopa Liverpoolin kapteeni. Puolustajana pelannut Hyypiä kuin Litmanenkin ovat jo lopettaneet uransa.

Suomi jalkapallon EM-kisoihin

Suomen jalkapallomaajoukkue Huuhkajat teki historiaa EM-karsinnoissa. Suomi selvitti nimittäin ensimmäistä kertaa tiensä jalkapallon EM-kisoihin. Suomalainen jalkapallo tänään näyttää siis ehdottomasti paremmalta kuin se näytti vielä joitakin vuosia sitten. Lähellä EM-kisapaikkaa Suomi oli kuitenkin jo 2000-luvun alussa, kun Jari Litmanen oli kapteenin ominaisuudessa johdattamassa Suomea kohti kisoja. Valitettavasti tuolloin kisapaikka jäi harmittavasti yhden voiton päähän.

Pukki johdattaa Suomea eteenpäin

Suomen joukkueen tämän hetken tunnetuin pelaaja on ehdottomasti Teemu Pukki. Pukin ura lähti käyntiin kohtalaisen myöhäisessä vaiheessa, sillä vielä joitakin vuosia sitten Pukki pelasi pienemmissä seuroissa, eikä hänellä ollut paljonkaan nimeä. Pukki alettiin kuitenkin huomata myös suurissa seuroissa, kun hän iski maaleja Suomen maajoukkueessa. Vuonna 2018 Pukki oli johdattamassa englantilaista Norwichia Valioliigaan ja menestys on vain jatkunut. Vuonna 2019 Pukki myös sinetöi loistavan kautensa viemällä Suomen EM-kisoihin.

Kisat vuonna 2021

EM-kisat pidetään vuonna 2021. Kaikki mukaan päässeet maat on jaettu kuuteen eri lohkoon, jotka pelaavat alkusarjan pelit eri kaupungeissa. Suomi on arvottu lohkoon B. Muut B-lohkon maat ovat Tanska, Belgia ja Venäjä. Ennalta katsottuna Suomen lohko näyttää vaikealta ja Suomen on todella onnistuttava, jotta alkulohkosta olisi mahdollisuudet päästä jatkoon. Jalkapallon em 2020 pelipaikat tulevat varmasti pitämään myös oman pienen henkisen roolin lohkopeleissä. Suurimpia ennakkosuosikkeja koko kisojen voittajaksi ovat Portugali, Espanja, Ranska ja Saksa. Varsinkin Saksa on ollut hyvin vahva koko karsintojen ajan ja Saksalla on paljon nimekkäitä pelaajia. Myös Italia voidaan ottaa mukaan ennakkosuosikkien joukkoon. Italia pelasi samassa lohkossa Suomen kanssa karsinnoissa. Suomi ja Italia kohtasivat kaksi kertaa ja Italia voitti molemmat näistä kerroista. Myös Italialla on pitkä historia jalkapallon parissa ja sieltä tulee useita huippujalkapalloilijoita.

Suomi on siis kaiken kaikkiaan kovassa tilanteessa. Jokaisen pelaajan on syytä nostaa tasoaan ja maaleja on tultava koviakin maita vastaan. Lohkon voittaja menee suoraan jatkoon ja kakkoseksi tullut pääsee taistelemaan paikasta pudotuspeleihin. Varmaa on, että kovin monta peliä ei ole varaa hävitä. Pisteitä on kerättävä tavalla tai toisella, joten nyt niin Teemu Pukin kuin muidenkin on laitettava kaikki peliin.

Onko haave pääsemisestä Messiksi Messin paikalle täysin toivoton?

Erittäin monen lapsen ja nuoren tulevaisuuden haaveammatti on jalkapalloilija, ja jos näiden lasten ja nuorten pitäisi mainita yksi suosikkipelaaja, mainitsee moni lähes automaattisesti Lionel Messin. Moni siis haaveilee siitä, että pääsisi Messiksi Messin paikalle. Onko tämä haave täysin tuulesta temmattu ja täysin toivoton? Pohdimme tätä aiheeseen pureutuvassa artikkelissamme.

Jalkapallon huipulle pääseminen vaatii paljon

On sanomattakin selvää, että jalkapallon huipulle päästäkseen on tehtävä melkoisen paljon tavoitteellista ja pitkäjänteistä työtä. Tavoitteen saavuttamiseksi joutuu tekemään uhrauksia ja venymään kerta toisensa jälkeen. Harjoittelu on aloitettava nuorena ja sen on oltava säännöllistä sekä tavoitteellista. Monikaan ei tähän pysty, vaan kyllästyy jatkuvaan harjoitteluun viimeistään teini-ikäisenä, kun monet muut asiat alkavat kiinnostaa jalkapalloa ja jatkuvaa harjoittelua enemmän.

Kilpailu Messin paikasta on kovaa ja jo se seikka, että vedonlyönti jalkapallossa on yleistä, aiheuttaa sen, että jalkapallon ympärillä pyörii suuret summat rahaa. Moni ihailee huippujalkapalloilijoita jo siitäkin syystä, että suurelle yleisölle on tihkunut tietoja näiden luksustyylin elämäntyylistä, johon kuuluu niin urheiluautoja kuin upeita asuntojakin. Monelta kuitenkin unohtuu, kuinka paljon vaivaa nämä huippujalkapalloilijat ovat joutuneet näkemään, jotta ovat saavuttaneet nykyisen asemansa. Jatkuvan ja rankan harjoittelun lomassa ei ole edes ollut varmaa, kehittyykö lapsesta tai nuoresta ammattipalloilijaa. Tämä jos mikä aiheuttaa sen, että huipulle pyrkivien pelaajien on kestettävä epävarmuutta.

Kannusta lastasi

Vaikka vain aniharvasta voi tulla Messin kaltaista ammattipalloilijaa, kannattaa omaa lasta kuitenkin kannustaa omien tavoitteiden ja toiveiden tavoittelussa. Realismi kannattaa aina muistaa, mutta toisen unelmia ei pitäisi lytätä. Monessakin mielessä jalkapallo on oivallinen laji, vaikka varsinainen huippu jäisikin saavuttamatta. Se opettaa ryhmätyötaitoja ja pelisilmää ja tarjoaa hyvän tilaisuuden pitää omaa kuntoa yllä. Se auttaa kehittämään omaa kärsivällisyyttä sekä pitkäjänteisyyttä. Parhaimmillaan jalkapallo on hyvin tervehenkinen laji, jonka harrastamisesta lapsi tai nuori hyötyy monin eri tavoin. Vaikka paikka uutena Messinä olisikin kaukainen haave tai jopa täysin tavoittamaton unelma, voi tämä unelma auttaa lasta tai nuorta jatkamaan omaa harrastustaan ja pyrkimään oman osaamisen kehittämiseen ja oman itsen voittamiseen.

Vedonlyönti jalkapallossa

Kaiken ilon, huuman ja juhlinnan keskellä jalkapallon maailmassa liikkuu myös suuria summia rahaa. Tuhannet ihmiset stadionilla ja kotikatsomossa seuraavat intohimoisesti peliä kannustaakseen suosikkijoukkueensa voitosta voittoon, mutta katsojien keskuudesta löytyy niin pieniä kuin suuriakin summia tiskiin lyöneitä vedonlyöjiä, jotka seuraavat silmä tarkkana pelin jokaista eri vaiheitta ja käännettä niin kulma- ja rangaistuspotkujen määrästä vihellyksiin ja tietysti lopputulokseen.

Vedonlyönti nykypäivänä

Internetin ja mobiililaitteiden huima kasvu on ollut osaltaan vaikuttamassa myös nettivedonlyönnin suosion kasvuun. Vuorokauden ympäri toimivat palvelut, vedonlyönnin yksinkertaisuus sekä televisiosta ja maksukanavista riippumattomat live-streaming -mahdollisuudet ovat houkutelleet niin pienten kuin suurtenkin summien vedonlyöjiä jalkapallon jännittävään maailmaan. Kiitos Internetin, eri maiden ja liigojen jalkapallo-otteluita on nykyään mahdollista seurata ympäri maailmaa paikasta tai ajasta riippumatta. Muutamia vuosikymmeniä sitten vielä harvat suomalaiset televisiokanavat jakoivat ulkomaiden huippuliigojen otteluita ilmaiseksi Mestarien Liigan ja MM-kisojen loppuotteluita lukuun ottamatta. Jalkapallofanin oli tuolloin ostettava kallis yksityinen kanavapaketti tai etsittävä lähialueeltaan ravintola tai baari, joka hyvällä tuurilla näyttäisi halutun ottelun suorana. Näin ollen monien huippuliigojen finaalit saattoivat mennä helposti sivusuun, karsinnoista puhumattakaan.

Tänä päivänä useat eri nettikasinot ja -sivustot tarjoavat asiakkailleen monipuoliset mahdollisuudet vedonlyöntiin jalkapallossa. Esimerkiksi Unibet LiveTV tarjoaa ohjelmistossaan kaikki Euroopan parhaimmat jalkapalloliigat Saksan Bundesligasta Italian Serie A:han ja Espanjan La Ligaan. Unibet tarjoaa myös innokkaimmalle jalkapallofanille vedonlyöntikohteita vähemmän tunnetuista liigoista esimerkiksi Intiassa, Argentiinassa ja Japanissa. Mikäli vedonlyöjä ei pääse seuraamaan ottelun suoraa lähetystä syystä tai toisesta, hän voi ladata itselleen livescore-toiminnon, jonka avulla hän pysyy ajan tasalla ottelun tärkeimmistä käänteistä, maaleista ja ottelun statistiikasta niin työpaikallaan kuin vaikka ulkomailla matkatessaan.

Vedonlyönti jalkapallossa

Ennen vedonlyönnin aloittamista kannattaa ensiksi tutustua erilaisiin pelimuotoihin. Kaikkein perinteisin ja suosituin pelimuoto lienee edelleen pitkäveto, jossa lyödään vetoa yksinkertaisuudessaan pelin lopputuloksesta eli onko kyseessä kotivoitto, vierasvoitto vai tasapeli. Tämä ei kuitenkaan ole ainoa pelattava vaihtoehto, sillä nykypäivänä mahdollisuuksia on satoja. Pitkävedon lisäksi muita suosittuja vedonlyöntimuotoja ovat aasialainen tasoitusveto, moniveto sekä ensimmäisen maalintekijän ja ottelun lopputuloksen veikkaaminen. Lisäksi pelaajat pääsevät halutessaan lyömään vetoa vaikka jokaisesta ottelun käänteestä ja tässä vain muutama vaihtoehto!

Vedonlyönti on nykyään mahdollista myös ottelun aikana, vaikka perinteisesti monet voisivat uskoa, että vedonlyönnin ideana on ennustaa ottelun lopputulos ja vedonlyönti sulkeutuu ennen ottelun alkuvihellystä. Näin oli ennen, mutta vakaan nettiyhteyden avulla tänä päivänä vedonlyönnistä on tehty entistäkin jännittävämpää, sillä vedonlyöjien on mahdollista lyödä vetoa pelin tapahtumista ja tuloksista myös ottelua seuratessaan. Yksittäisten otteluiden lisäksi tarjolla on myös pitkäkestoisia voittajavetoja, jossa vedonlyöjät pääsevät veikkaamaan esimerkiksi liigavoittajaa tai kauden parasta maalintekijää.

Vedonlyönti voi olla pelkkä vapaa-ajan harrastus tai siitä voi luoda myös itselleen tulonlähteen, jos siihen on valmis panostamaan paljon aikaa ja rahaa. Voittomahdollisuuksien maksimoinniksi monet luovat itselleen useita eri pelaajatilejä eri sivustoilla, sekä seuraavat aktiivisesti aina uusimpia uutisia pysyäkseen ajan tasalla mahdollisista kokoonpanomuutoksista, sairastumisista tai loukkaantumisista. Monissa uutislähteissä kuten Iltalehdessä työskentelee paljon urheilumaailman aktiivisia asiantuntijoita, jotka jakavat ajankohtaista tietoa päivän veto- ja vakiovihjeistä. Vedonlyöjät voivat kokeilla vedonlyöntiä pienillä muutaman euron summilla ja kasvattaa halutessaan panoksia kokemuksen ja lajin tuntemuksen lisääntyessä.

Varo laittomia vedonlyöntisivustoja

Urheiluvedonlyönnissä liikkuu hurjia summia rahaa. Joidenkin arvioiden mukaan rahasummat pyörivät vuosittain useissa sadoissa miljoonissa dollareissa ja tilastojen mukaan jalkapallovedonlyönti on kaikista lajeista suosituin. Suurin osa vedonlyöjistä ja sivustoista on täysin laillisia, mutta kyseenalaisesti toimivia sivustoja ratsataan ja suljetaan Interpolin mukaan alituisesti. Koska vedonlyönnin maailmassa liikkuu niin valtava määrä rahaa, se houkuttelee toisinaan toimintaansa myös rikollisia.

Siinä missä Suomen suosituimmat vedonlyöntisivustot ovat turvallisia, kannattaa pelaajan suhtautua varovaisesti ulkomaalaisiin sivustoihin, joilla ei ole toimilupaa Suomessa. Osa huijarisivustoista voi olla äärimmäisen tarkasti ja ammattimaisesti tehtyjä, siksi ulkoisista seikoista ei voi aina erottaa laillista ja laitonta sivustoa toisistaan. Kaikkein turvallisinta onkin siis pysytellä tunnetuilla Suomessa operoivilla sivustoilla tai maailmanlaajuisesti tunnetuilla kansainvälisillä vedonlyöntisivustoilla.

Laittomalla vedonlyönnillä on monia haittapuolia. Siinä missä suuret laittomat summat ajavat ennalta järjestettyjen otteluiden määrän lisääntymiseen, se aiheuttaa myös lailliselle vedonlyönnille ongelmia. Jokainen pimeillä markkinoilla lyöty veto on yksi pois laillisilta sivustoilta, jolloin voittosummat laskevat. Laittomien sivustojen rahavirrat ohjautuvat usein verovapaina rikollistoimintaan, jossa harva meistä haluaa olla mukana!

Jalkapallon MM-kisat

Jalkapallon maailmanmestaruuskilpailut tai lyhyemmin ilmaistuna MM-kisat ovat joka neljäs vuosi järjestettävä maailmanlaajuinen tapahtuma, jossa karsintojen kautta valitut miesten maajoukkueet ottavat mittaa toisistaan ennalta valitussa isäntämaassa. Kesäolympialaisten rinnalla jalkapallon MM-kisat ovat yksi maailman seuratuimmista kilpailuista. MM-kisat on järjestetty lähes tauotta kansainvälisen jalkapalloliiton FiFA:n (Fédération Internationale de Football Association) toimesta jo vuodesta 1930.

MM-kisojen historiaa

Kansainvälisen jalkapalloliiton FIFA:n perustamisen jälkeen vuonna 1904 jalkapallon arvokisojen suosio lähti hitaasti nousuun ympäri maailmaa. Ennen liiton perustamista jalkapallo oli saavuttanut mainetta arvokisana pelkästään kesäolympialaisissa. Ensimmäinen arvokisa kesäolympialaisten ulkopuolella järjestettiinkin jo muutamaa vuotta myöhemmin FIFA:n perustamisesta Sveitsissä vuonna 1906. Vaikka askel oli jalkapallon arvokisojen historiassa suuri, liitto itse totesi myöhemmin kisojen olleen varsin epäonnistuneet.

Lontoon kesäolympialaisissa vuonna 1908 jalkapallosta tuli ensimmäistä kertaa virallinen kilpailu, mutta kisaan osallistui vain amatöörijalkapalloilijoita ja katsojien mielestä tapahtuma oli pelkkää näytelmää. Kisoja suunnitteli ja järjesti sillä hetkellä vielä Englannin paikallinen jalkapalloliitto FA (The Football Association) ja kesäolympialaisissa pelatut arvokisat pysyivät amatööritasolla aina siihen asti, kunnes Sir Thomas Lipton (tunnettu myös Lipton-teemerkin perustajana) päätti amatöörikilpailuihin kyllästyneenä järjestää omaa nimeään kantavan kansainvälisen jalkapalloturnauksen. Vuonna 1909 järjestettyä Sir Thomas Lipton Trophy -kilpailua kutsutaan toisinaan ensimmäiseksi viralliseksi ammattilaisten jalkapalloturnaukseksi. FiFA suostui astumaan puikkoihin vasta 1914 ja päätti ottaa vastuun uudenlaisten jalkapallon arvokisojen järjestämisestä ja kesäolympialaisissa vuonna 1924, ja 1928 nähtiin jo kansainvälisellä tasolla pelaavia ammattilaisjoukkueita ympäri maailmaa.

Olympialaisten tuoman suosion myötä FIFA ja sen aikainen liiton presidentti Jules Rimet aloittivat täysin olympialaisten ulkopuolella järjestettävän jalkapalloturnauksen suunnittelemisen. Amsterdamissa vuonna 1928 pidetyssä kokouksessa ensimmäiset viralliset jalkapallon maailmanmestaruuskisat päätettiin viettää kahta vuotta myöhemmin Uruguayssa sen satavuotis-itsenäisyyspäivän kunniaksi. Uruguayn sijainti maailman toisella puolella toi haasteensa eurooppalaisten joukkueiden lähettämiseen, mutta Rimet onnistui viimein houkuttelemaan neljä eurooppalaista maata osallistumaan turnaukseen. Finaalissa isäntäjoukkue Uruguay päihitti naapurimaa Argentiinan 4-2 ja juhli jalkapallohistorian ensimmäisen virallisen MM-turnauksen voittoa.

Jalkapallokisat on järjestetty lähes poikkeuksetta aina vuodesta 1930 tähän päivään saakka, lukuun ottamatta vuosia 1942 ja 1946 jolloin toisen maailmansodan riepottelema Eurooppa ei kyennyt isännöimään eikä osallistumaan kisoihin. MM-kisojen alkutaipaleilla vaikeuksia tuottivat pitkät välimatkat isäntämaan ja osallistujamaiden välillä sekä maailmansotien jälkeensä jättämät kiistat, jotka myöhemmin johtivat tiettyjen maiden boikotointiin, eikä esimerkiksi Iso-Britannia ollut osallistunut turnaukseen ennen vuotta 1950.

MM-kisat tänään

Kehityksensä aikana MM-kisoihin osallistvuvien joukkueiden lukumäärä sekä turnauksen suosio ovat kasvaneet massiivisesti yhdeksi maailman suurimmista ja odotetuimmista tapahtumista, joka tuo ihmisiä yhteen ympäri maailmaa. Yhteensä 17 eri maata on tällä hetkellä isännöinyt jalkapallon maailmanmestaruuskisoja, ja voittajamaita on tällä hetkellä kahdeksan. Viimeisimmästä MM-turnauksesta ei ole kauan, sillä Venäjällä pidetyt kisat päättyivät finaaliotteluun 15. heinäkuuta 2018 Ranskan voittoon samoissa luvuissa kuin historian ensimmäisissä jalkapallon maailmanmestaruuskisoissa. Ranska päihitti Kroatian 4-2 finaaliottelussa Luzhnikin stadionilla Moskovassa.

Venäjän isännöimät maailmanmestaruuskilpailut ovat jääneet historiaan monessakin eri mielessä, sillä kisat olivat MM-historian tähän asti kalleimmat. Uutiset Venäjän kisaisännyydestä huolettivat paikallisia, sillä kisojen kulujen pelättiin räjähtävän käsiin. Muun muassa Ylen mukaan Venäjän talous sai kuitenkin mukavan nousupiikin, kiitos MM-kisojen tuoton, sillä turnauksen järjestäjät arvioivat kisojen talousvaikutuksen nousseen yli 14 miljardiin dollariin. Raportin mukaan kisat voivat vaikuttaa Venäjän talouteen myönteisesti jopa seuraavan viiden vuoden ajan.

Lisäksi Venäjän kisoissa otettiin käyttöön ensimmäistä kertaa MM-jalkapallohistoriassa VAR-toiminto (Video Assistant Referee). Toiminnon avulla peliä puhaltava erotuomari voi tarkistaa epäselväksi jääneet pelitilanteet videokameran avulla. Tekniikkaa oli odotettu FIFA:n käytäntöihin jo vuosikausien ajan alituisten virhearviointien ja epäoikeudenmukaisten tuomioiden vähentämiseksi ja välttämiseksi. Sen toimintoihin viimeisimmissä MM-kisoissa ollaankin oltu suhteellisen tyytyväisiä.

Jalkapallo Suomessa

Vaikka Suomi ei ole ensimmäisenä tunnettu jalkapallosta taikka maajoukkueemme menestyksestä maailmalla, jalkapallon historia Suomessa yltää kauas. Siinä missä ensimmäiset FIFA:n järjestämät viralliset jalkapallo-ottelut pelattiin 1920-luvulla, esimerkiksi Suomessa ensimmäinen jalkapallon maaottelu pelattiin jo vuonna 1911 Ruotsia vastaan. Suomi on myös kuulunut FIFA:n jäsenmaihin jo vuodesta 1908 lähtien, yllättävän kauan aikaa, sillä itse liitto perustettiin vain muutamaa vuotta aikaisemmin vuonna 1904.

Suomen Palloliitto ja Veikkausliiga

Suomessa kaikkein korkeinta valtaa jalkapallon maailmassa pitää Suomen Palloliitto. Vuonna 1907 perustettu liitto on toiminut suomalaisen jalkapallon ylläpitämisessä ja tukemisessa siis jo yli sata vuotta. Tällä hetkellä liittoon kuuluu lähes tuhat eri seuraa sekä reilusti yli satatuhatta rekisteröityä pelaajaa. Tilastojen mukaan Suomessa arvioidaan myös olevan jopa puoli miljoonaa jalkapallon harrastajaa, se ei siis ole ollenkaan turha laji Suomen maalla!

Veikkausliiga on miesten jalkapallossa Suomen korkein sarjataso. Liigaa hallinnoi Jalkapalloliiga ry ja sen suurin sponsori on liigan nimenkin mukaisesti suomalainen rahapeliyhdistys Veikkaus. Suomen mestaruutta on pelattu tauotta aina vuodesta 1930 lähtien, jolloin SM-liiga oli vielä virallisen Palloliiton järjestämä aina vuoteen 1989 asti. Tuolloin Palloliitosta erillinen jalkapallo-organisaatio päätti astua SM-liigan puikkoihin ja nimeksi vaihdettiin nykyään tunnettu Veikkausliiga. Eniten mestaruuksia Veikkausliigassa on tällä hetkellä hallussaan HJK:lla, joka on lukuisilla Suomen mestaruuksillaan myös Suomen menestynein jalkapalloseura.

Suomen jalkapallomaajoukkue

Suomen jalkapallomaajoukkue, kutsunimeltään Huuhkajat, osallistui ensimmäisen kerran MM-kisojen karsintoihin jo vuonna 1938 ja EM-karsintoihin vuonna 1968. Huuhkajat ei yrityksistä huolimatta ole vielä selviytynyt yksienkään arvokisojen lopputurnaukseen, eikä Suomi myöskään ole isännöinyt jalkapallon arvokisoja. Kesäolympialaisissa maajoukkue on kuitenkin saavuttanut enemmän menestystä, sillä se on osallistunut neljä kertaa turnaukseen ja saavuttanut parhaimpana neljännen sijan vuoden 1912 olympialaisissa Tukholmassa, jolloin Suomi hävisi pronssiottelun Hollantia vastaan. Jari Litmanen pitää hallussaan Huuhkajien parasta maalitilastoa ja on pelannut eniten maajoukkuepelejä Suomen pelipaidassa.

Suomen taso jalkapallossa on noussut hiljalleen alkuvuosista, sillä aina 1980-luvulle Suomi oli yksi Euroopan heikoimpia jalkapallomaita. Myöhemmin Suomi on ollut vain muutaman pisteen päässä sekä EM- että MM-kisapaikasta ja osoittanut useissa kansainvälisissä peleissä laadukasta jalkapalloa maailman parhaimmistoa vastaan. 1980-luvun loppupuolella Suomen asema jalkapallossa paranikin ulkomaalaisten pelaajien tuoman tason myötä.

Tämän hetkisen päävalmentaja Markku Kanervan luotsaama joukkue on tänä syksynä menestynyt yllättävän hyvin Kansojen Liigan lohko-otteluissa ja on voittanut tähän asti kaikki neljä otteluaan. Vaikka suomalaiset harvoin suhtautuvat yltiöpositiivisesti Suomen menestykseen kansainvälisissä turnauksissa, hyvin pelatut ottelut eivät ole jääneet huomioimatta niin mediassa kuin kotiyleisössä. Kanerva kommentoikin, että tuntemattomat ihmiset ovat tulleet onnittelemaan kadulla joukkueen menestystä ja toivoo, että Huuhkajien mahdollinen menestys innostaa nuoria harrastuksen pariin. Jos Suomi vie Kansojen Liigan C-lohkon voiton, maajoukkue varmistaa paikkansa vuoden 2020 välierissä ja saisi mahdollisuuden osallistua EM-kisoihin. Matkaa on kuitenkin vielä paljon edessä ja Huuhkajat keskittyykin spekulaatioiden ja toiveajattelun sijaan tehokkaaseen harjoitteluun ja tuleviin otteluihin.

Dramaattisia hetkiä jalkapallon historiassa

Monelle jalkapallofanille yksikin ottelu on suuri tunteiden vuoristorata, sillä yhtenä hetkenä hypitään ilosta ja seuraavana itketään surusta. Kaikkein dramaattisimmat hetket eletään kuitenkin itse kentällä, missä pelaajat eivät pelaa vain joukkueensa puolesta, vaan koko kannattajajoukkonsa puolesta. Yhtenä iltana jalkapalloilijasta voi tulla koko kansan sankari tai petturi. Listaamme seuraavaksi uskomattomia hetkiä jalkapallon historiassa, jotka ovat varmasti jääneet jokaisen jalkapallofanin mieleen.

  • Zinedine Zidanen pääpusku

Tapahtuma oli yksi vuoden 2006 MM-kisojen puhutuimpia hetkiä. Ranska ja Italia kohtasivat dramaattisessa MM-finaalissa, jolloin kansallissankari Zidane päätti uransa puskemalla italialaisen Marco Materazzin nurmen pintaan. Tuloksena oli punainen kortti ja Zidane poistui viimeisestä pelistään tuohtuneena Italian juhliessa maailmanmestaruutta. Tapahtumasta nousi hurja mediamylly ympäri maailmaa ihmisten spekuloidessa, mitä kentällä tuolloin tapahtui. Myöhemmin Materazzi tunnusti loukanneensa Zidanen siskoa sanoillaan saadakseen ranskalaiskonkarin tuohtumaan. Zidanen rangaistusta kutsutaan jalkapallomaailmassa maailman kuuluisimmaksi punaiseksi kortiksi.

  • Real Madridin ja Barcelonan kohtaaminen

Kun kyseessä on Espanjan kahden menestyksekkäimmän jalkapalloseuran kohtaaminen, ei draamalta voida välttyä. Real Madridin ja Barcelonan kaksintaistelu vuosikymmenien ajan on nostattanut tunteita niin katsomossa kuin kentälläkin. Yksi kaksikon dramaattisimmista kohtaamisista oli vuoden 2011 Supercopan finaali. Joukkueiden välinen kohtaaminen yltyi Madridin puolustaja Marcelon punaisen kortin jälkeen joukkotappeluun, jossa tuomarit saivat pistää kaikki voimansa peliin erotellakseen riitapukarit toisistaan. Peli oli puhallettava poikki useiden minuuttien ajaksi ennen kuin tilanne saatiin taas rauhoitettua.

  • Zlatan Ibrahimovicin saksipotku

Ruotsalaisen Zlatan Ibrahimovicin saksipotku ystävyyspelissä Englantia vastaan vuonna 2012 jäi monen jalkapallofanin mieleen yhtenä historian upeimmista maaleista. Englannin maalivahti Hartin epäonnistunut pusku saavuttaa juuri oikeaan paikkaan sijoittuneen Ibrahimovicin aivan pelin loppupuolella ja ruotsalainen ei jättänyt tilaisuutta käyttämättä. Tuloksena oli jalkapallohistorian yksi upeimmista maaleista.

  • Maradonan Jumalan käsi

Siinä missä Ibrahimovicin maali lienee yksi historian upeimmista, Maradonan Englantia vastaan vuonna 1986 tekemä maali on yksi kiistanalaisimmista. Maalilla viitataan Meksikossa jalkapallon maailmanmestaruuskisojen puolivälierässä sattuneeseen mielenkiintoiseen tapahtumaan, jossa ottelun tuomari hyväksyi Maradonan kädellä tehdyn maalin. Englantilaiset protestoivat niin pelin aikana kuin myöhemmin mediatilaisuudessa tapahtumaa, mutta Maradona itse selitti tilanteen niin, että itse Jumalan käsi olisi puuttunut tilanteeseen. Maalia alettiin tämän jälkeen kutsua koomisesti “Jumalan kädeksi”, vaikka Maradona myöhemmin tunnustikin tehneensä maalin omalla kädellään.

  • Sergio Agüeron viime hetken pelastus

Englannin arvostetuimmassa sarjassa Valioliigassa koettiin hurjia hetkiä vuonna 2012, kun Manchester City kohtasi Queens Park Rangerin liigan viimeisenä pelipäivänä. Manchester United hengitti Cityn niskaan ja joukkue tarvitsi voiton noustakseen tasapisteisiin Unitedin kanssa. Jatkoajalle oltiin menossa tasamaalein, kunnes Cityn sankariksi nousi argentiinalainen Sergio Agüero, joka tykitti voittomaalin 94.minuutilla. Voitollaan Manchester City nousi tasapisteisiin Unitedin kanssa pistetaulukossa ja päihitti Unitedin nousten Valioliigan mestariksi maalierolla ensimmäisenä liigan historiassa.

  • Saksa nöyryyttää Brasiliaa

Jalkapallon 2014 MM-kisojen dramaattisimpia hetkiä lienee Saksa-Brasilia -ottelu. Sen hetkiset Fifan rankingin kakkonen ja kolmonen lähtivät luottavaisin mielin koko maailman kovasti odotettuun kohtaamiseen. Ottelu sai dramaattisen käänteen, kun Saksa aloitti kotikentällään pelaavaan Brasilian nöyryyttämisen jo 11.minuutilla. Seuraavat neljä maalia Saksa tykitti ensimmäisellä puoliajalla ja vielä kaksi lisämaalia toisella puoliajalla. Brasilian ainoa maali 90.minuutilla ei surevaa kansaa auttanut. Brasilia putosi jatkosta ja nöyryyttävä peli aiheutti myöhemmin mellakoita ja väkivaltaisia välikohtauksia ympäri Brasiliaa.

Maailman parhaimmat jalkapalloilijat

Vaikka jalkapallo on joukkuepeli, on myös huomioitava, että jokainen pelaaja tekee omaa henkilökohtaista uraansa, ja on enemmän kuin valmis tekemään uhrauksia sen eteen. Pelaajien henkilökohtaisen uran unelmaksi onkin muodostunut FIFA:n vuosittain järjestämä gaala, jolloin jaetaan maailman parhaimman pelaajan palkinto niin nais- kuin miespelaajillekin. FIFA:n toimesta palkinto jaettiin ensimmäistä kertaa vuonna 1991 nimellä kansainvälisen jalkapalloliiton vuoden pelaaja -palkinto. Palkinto jaettiin miehille vuosina 1991-2009 ja naisille vuosina 2001-2015. FIFA:n kutsumat joukkueiden valmentajat, kapteenit sekä jalkapallon maailmassa arvostetut merkkihenkilöt kokoontuivat vuosittain äänestämään ennalta valittujen pelaajien kesken kolme parasta. Kaikkien aikojen ensimmäisen äänestyksen miespuoliset voittajat vuonna 1991 olivat saksalainen Lothar Matthäus, ranskalainen Jean-Pierre Papin ja englantilainen Gary Lineker. Ensimmäisessä naisten äänestyksessä vuonna 2001 parhaimmiksi pelaajiksi valittiin yhdysvaltalainen Mia Hamm, kiinalainen Sun Wen ja Hammin maasisko Tiffeny Milbrett.

Seuraavina vuosina parhaimman pelaajan titteliä hallitsivat brasilialaiset pelaajat, heidän joukossaan Romário, Rivaldo, Ronaldo, Kaká, Ronaldinho ja Marta. Brasilialla onkin hallussaan tällä hetkellä kahdeksan maailman parhaimman miespelaajan titteliä sekä viisi Martan voittamaa palkintoa peräkkäisinä vuosina 2006-2010. Marta onkin tunnetusti nimitetty kaikkien aikojen parhaimmaksi naispelaajaksi. Ronaldo nousi tilastoissa kaikkien aikojen nuorimmaksi voittajaksi voittaessaan tittelin 20-vuotiaana vuonna 1996 ja vanhimman voittajan titteliä pitää italialainen Fabio Cannavaro pokatessaan maailman parhaimman pelaajan tittelin vuonna 2006.

Kultainen Pallo

Kansainvälisen jalkapalloliiton vuoden pelaaja -palkinto päätettiin muuttaa Kultaiseksi Palloksi miesten kategoriassa vuonna 2010 aina vuoteen 2015, jonka jälkeen pokaalin nimi vaihtui kertaalleen FIFA:n vuoden parhaimman miespelaajan titteliksi, jolla nimellä se tänäkin päivänä tunnetaan. Kultainen Pallo -palkintoa oli jaettu jalkapallomaailmassa jo vuodesta 1956 lähtien, vaikkakin sen alkuperäisenä tarkoituksena oli vain eurooppalaisissa jalkapallokerhoissa pelaavien pelaajien palkitseminen. Vuodesta 2007 eteenpäin Kultaisesta Pallosta päätettiin kuitenkin tehdä kansainvälinen palkintogaala, jolloin voittajaksi pystyttiin valitsemaan kuka tahansa ammattilaispelaaja. FIFA:n ja Kultaisen Pallon yhteistyön aikaan vuosina 2010-2015 äänestystulokset päätettiin myös muuttaa pistemääristä prosenttimääriksi, sillä pistetaulukko oli aikaisempina vuosina herättänyt kritiikkiä.

Kultainen Pallo -nimeä kantava palkintogaala pidettiin ensimmäisen kerran Sveitsissä vuonna 2011, jossa maailman parhaimman pelaajan tittelin vuonna 2010 voitti itselleen argentiinalainen Lionel Messi. Messi oli myös voittanut samaisen pokaalin edellisenä vuonna. Seuraavista vuosista tulikin Messin ja portugalilaisen Cristiano Ronaldon kaksintaistelu, sillä kaksikko hallitsi gaaloja lähes kaksistaan kymmenen vuoden ajan, kunnes Venäjän MM-kisoissa loistanut kroatialainen Luka Modric rikkoi kaksikon valtakauden. Modric valittiin viime syyskuussa vuoden 2018 parhaimmaksi pelaajaksi Lontoossa pidetyssä gaalaillassa. Real Madridissa ja Kroatian maajoukkueessa lähes täydellisen kauden pelanneesta Modricista tuli ensimmäinen kroatialainen parhaimman pelaajan pokaalin voittanut jalkapalloilija.